Често задавани въпроси

На какво се дължи дълголетието на металните керемиди?

На първо място, дългият живот на металните керемиди се дължи на това, че те са произведени от висококачествена неръждаема стомана с многократна защита.Такава се използва при производството на купетата на луксозните автомобили. В сравнение с керамичните и бетонните керемиди, които се влияят от климатичните условия, металните не подлежат на такова влияние. Например, при многократното изменение в денонощните температури, в структурата на керамичните и бетонните керемиди се появяват пукнатини, попада вода, която замръзва, вследствие на което тези пукнатините се увеличават и след време керемидата се разрушава. Друг фактор, който влияе върху издръжливостта на металните покриви е допълнителната обработка на стоманата с цинк, мед, алуминий и боя, за които присъщо качество е здравината, а окислението на някои от тях образува защитна патина. Тази допълнителна обработка и покрития на металните керемиди ги прави устойчиви на различни външни влияния, а им осигурява и лесна поддръжка. За да гарантират, че покривът ще остане едновременно ефикасен и естетичен в течение на много години, производителите използват материали и покрития от най-високо качество.

Колко цинк има във всеки квадратен метър метални керемиди?

Стоманеният лист се покрива от двете страни с цинк и след това върху него се нанася цветното полимерно покритие. Цинкът защитава стоманата от корозия. За него е характерно едно рядко качество: той е дотолкова пластичен, че буквално се разстила по повърхността. Ако надраскаме поцинкован лист след известно време драскотината се затваря. Тази пластичност обаче се превръща и в недостатък на този метал. Цинковият слой може да се разруши много лесно. С времето той се отмива от покрива от обикновената дъждовна вода. Ето защо стоманеният лист трябва да се покрива с допълнителни защитни слоеве от двете страни. Цинкът предпазва от корозия, а полимерът от своя страна предпазва цинка. По принцип производителите могат да избегнат цинковия слой и да положат единствено полимерно покритие, но двойната защита е по-надеждна. Никой материал не е вечен и не може да гарантира безкрайна защита от външни влияния. Покривът е възможно да бъде засегнат от пороен дъжд, град, надраскване от човек, падане на сухи клони и т.н. Тогава започва да работи цинка. Цинковият слой също може да се разруши накрая, но затова му трябват години. Колкото по-дебел е този слой, толкова по-бавно се засяга стоманата от ръжда. Във Финландия, където металните керемиди са много разпространени е прието на всеки квадратен метър стоманен лист да се нанася 275 – 280 грама цинк (например, по 140g от всяка страна). Такива метални керемиди служат, в зависимост от здравината на полимерния слой, от 30 до 50 години. В Русия се счита, че поцинкована стомана от най-висок клас е тази, чийто разход за цинк е от 200g нагоре на метър.

Предимства, заради които си заслужава да изберем металните керемиди

Днес металните покриви заемат все по-голям процент от покривите на жилищни, обществени, търговски и промишлени сгради. Те се срещат както при стари, така и при нови сгради. През последните години се предлага разнообразие от цветове и форми, които могат да задоволят изискванията на различни архитектурни стилове. Въпреки че традиционните метални покриви с „шев” преобладават в производството, новите типове също привличат все по-широк кръг от потребители. Съвременните метални керемиди освен, че са здрави и с години не губят устойчивостта си спрямо различни външни въздействие, са леки и може да се поставят върху вече съществуващи покриви. Средното тегло, което предлагат повечето производители е около 4,5kg/m2, което ги превръща в по-лека и по-евтина носеща конструкция. Тези керемиди имат дълъг живот на експлоатация без поддръжка (гаранцията при някои производители е 45 години), незапалими са, излъчват топлина при нагряване и топят сняг и лед. Издържат ветрове със скорост 180km/h. Металните покриви са енергийно ефективни, тъй като отразяват топлината и тя не се губи. Специалистите са изчислили, че с такъв покрив може да се спести около 20% от сметката за отопление (разбира се, ако са спазени всички изисквания за топлоизолация не само на покрива, но и на цялата сграда). Възможностите за цветови решения са над 20, включително наситени тъмни цветове. Освен в различни цветове тези покрития се предлагат и с различна степен на блясък, тъй като тя не влияе върху отразяване на инфрачервените лъчи. Покритията са силно химически устойчиви и защитават покрива от корозия дори в промишлени условия, където металите са изложени на действието на различни реагенти. Не се изменят под действие на влага, слаби киселини и основи. Издръжливостта им на UV-радиация е над 30 години. Отразяващите покрития са разработени на базата на PVDF (поливинилиден флуорид) и представляват флуорполимерни смоли, удължаващи значително живота на металния покрив. Отличителна черта на металните покриви е бързият, лесен и сух монтаж, който не се влияе от климатичните условия. Освен това има възможност за изпълнение в един и същ цвят и материал, както на керемидите така и на водоотвеждащата система, обшивките, снегозадържащите системи и т.н. Предимство на металните покриви е и рециклируемостта на материала.

Основни изисквания при монтаж

За монтажа на металните керемиди е необходима дървена скара, като дъските трябва да бъдат на разстояние 350 милиметра една от друга. Първата дъска на подпокривната конструкция трябва да бъде по-висока от останалите с 15mm. Челната дъска трябва да бъде по-висока от подпокривната конструкция с 40mm. Преди монтажа на платната върху долната дъска се монтира корнизната планка. Монтажът на металните листове може да започне както от левия, така и от десния край на покрива, или от средата, ако покривният скат е триъгълен. Ако монтажът се започне от левия край, то всеки следващ лист се поставя под последната вълна на предишния. По този начин се облекчава работата при монтажа. Поставя се първия лист и се закрепва в горната си част към скарата с винт. След това се поставя вторият лист като се подпъхва под първия. Напречното профилиране на платната предотвратява свличането им надолу по време на монтажа. Платната се закрепват помежду си със самонарезни винтове в зоната на застъпване по гребена на вълната под всеки напречен улей. По този начин се монтират 3-4 листа, а след това се изравняват по корниза и се закрепват в долната част на профила към подпокривната конструкция със самонарезни винтове. Много важно е качеството на самонарезните винтове, тъй като те трябва да осигурят пълна водонепроницаемост, здравина на съединението и корозионна устойчивост, не по-малка от тази на закрепвания материал. С тази цел винтовете трябва да бъдат от неръждаема стомана с достатъчно дебело цинково покритие. След като се монтират платната, се поставят капаците и челните планки, които се закрепват също със самонарезни винтове по горната вълна на профила, а челната планка се закрепва допълнително към челната дъска. Уплътнителната лента трябва да се закрепи под капака – всичките винтове и уплътнителната лента трябва да бъдат покрити от него. Капакът се закрепва на всяка втора профилна вълна с винтове, а челната планка се закрепва към капака с винтове или нитове.

Недостатъци

  • Трябва да се вземе под внимание защитата на големи покриви от температурни амплитуди;
  • Големи различия в температурите навън могат да предизвикат неприятни шумове в някои от наклонените покриви;
  • Трябва да се внимава всички метални материали и аксесоари да са съвместими, тъй като в противен случай може да се появи неочаквана и бърза корозия;
  • Добиването, производството и транспорта на елементите за метален покрив е енергоемка дейност.

Обшивка на комини

Първо се монтират долните листове керемиди, които опират в комина. След това се закрепват страничните и горната планки, които се изработват на място от гладък лист ламарина със същия цвят и покритие. Фугата между профила и стената се запълва със силикон. Планките се закрепват към стената с помощта на дюбели и винтове. Долните краища на страничните профили лежат върху долния лист керемиди. След това се монтират останалите керемиди. Накрая се закрепва долната планка на обшивката.

Вентилация

За да се предотврати възникването на кондензация е необходимо под покривните платна да се постави антикондензираща мембрана и да се осигури добра вентилация на подпокривното пространство. Мембраната се полага върху ребрата със застъпване от корниза към билото, с провисване приблизително 2cm. Под капака трябва да има празно пространство, не по-малко от 50mm, за да може влагата безпрепятствено да се изпарява (ако подпокривното пространство е топлоизолирано). Скарата трябва да бъде изпълнена така, че въздухът да прониква лесно от корниза до билото на покрива.

Грижи за покритието на металните листове

При изрязването и пробиването на металните керемиди се образуват стружки, които трябва внимателно да се отстранят, в противен случай те ще ръждясат и могат да повредят покритието. Ако при монтажа на покрива повърхността е замърсена, се измива с вода (може да се използват меки миещи средства). Ако по време на монтажа полиестерният слой е повреден, то защитния цинков слой предпазва металния лист от ръжда. Драскотините леко се покриват със същия цвят боя (спрей). По профила трябва да се ходи внимателно, с обувки с меки подметки и да се стъпва само в извивката на вълната в местата, където профилът на металните листове допира дървената скара. Ако всичко това е изпълнено по време и след монтаж, металният покрив може да служи дълги години без да се налагат някакви ремонти дейности.

Приложения на металните покриви

Металните керемиди са многостранен строителен материал. Могат да се използват при жилищни, търговски, промишлени или селскостопански сгради. От този материал могат да се направят не само керемиди, но и облицовки за фасади. Предлагат се най-различни профили и стилове, които отговарят на изискванията на всякакви архитектурни форми. Металните керемиди могат да се използват както в новото строителство, така и при реставрацията на сгради. Тъй като материалът е под формата на листове (които имитират формите и шарките на класическите керамични керемиди) загубите са много малко. Може да се поръча и изреже точното количество и дължина, необходими за изпълнението на покрива.

Имаш ли въпрос?